Ontmoetingskerk Spijkenisse

door mrt 6, 2024LAATSTE NIEUWS, NIEUWS, PROJECTEN0 Reacties

Aankoop Ontmoetingskerk

Het afgelopen jaar is BouwN intensief bezig geweest met de verwerving van het voormalige kerkgebouw en pastorie aan de Koningin Wilhelminalaan 1 en 3 te Spijkenisse (gemeente Nissewaard).
De Ontmoetingskerk en pastorie waren tot voor kort eigendom van de Protestantse Gemeente Spijkenisse (PGS). Tot en met september 2023 werden er nog diensten gehouden in de voormalige kerkzaal.
Inmiddels is per 18 januari 2024 het eigendom van de opstallen en percelen over gegaan van de PGS aan BouwN en GNM Holding die tezamen Wilhelminahof BV hebben opgericht.
Daarmee heeft de kerk definitief haar functie verloren en gaat het een tweede leven tegemoet.

Als tussenfase wordt het kerkgebouw vanaf heden ingezet als crisisopvang voor en door de gemeente Nissewaard. Een goede en sociale invulling waarmee hulpbehoevende in de kerk hun tijdelijke wooneenheid verkrijgen.

Historie locatie

De voormalige kerk en pastorie zijn ontworpen door de architect J.H. den Heijer In 1960 zijn de eerste bouwaanvragen ingediend en in 1963 is de kerk in gebruik genomen. In 2023 was er dan ook nog een viering van het 60-jarige bestaan van de kerk. Een viering waarbij men toen al wist dat deze kerk zou worden afgestoten.
De verkoop van de kerk en pastorie is een direct gevolg van teruglopende ledenaantallen. Dat resulteert weer in lagere inkomsten met daar tegenover geen afname in onderhoudskosten en energielasten. Dit leidde uiteindelijk tot het rationele besluit van afstoten.
Met de verworven fondsen van de verkoop zijn er verbouwingen en moderniseringen uitgevoerd aan een ander, nog in gebruik zijnde kerkgebouw van deze Gemeente.

Het gebouw & locatie

De kerk is opgetrokken uit een in het werk gestort beton skelet (kolommen en balken) met daartussen metselwerk muren. De voormalige Pniël kerk in Vlaardingen heeft als direct voorbeeld gediend voor de vormgeving van de Ontmoetingskerk.
De vormgeving kan als modern worden betiteld.
De kerk heeft een verdiept souterrain en een kerkzaal op de 1este verdieping. Beide hebben oppervlak van totaal ca. 900 m2.

De kerk en pastorie zijn gesitueerd op de rand van de kern van Spijkenisse. Alle voorzieningen zijn dan ook op loopafstand van de locatie (winkels, zorg, openbaar vervoer (metro, bus), etc.). Daarnaast ligt de locatie ook dicht bij de uitvalswegen richting de steden als Rotterdam en Den Haag (ca. 15 minuten reistijd).

Hoe nu verder?

Wilhelminahof BV is op dit moment volop aan de slag met de planontwikkeling van de genoemde locatie. Hierbij is behoud van het voormalige kerkgebouw de basis. Het gebouw is geen beschermd stadsgezicht of monument maar wel zeer markant en dus behoudens waardig. Voor de pastorie zal een andere invulling worden gezocht passend bij de locatie en het kerkgebouw.
In aanvullende nieuwsberichten zal er meer informatie worden verstrekt over de daadwerkelijke invulling alsook het verwachte tijdspad vanaf heden naar de realisatie/ oplevering van de producten.

We danken de PGS en in het bijzonder de heren Dirk van der Schaaf en Cor Telleman voor het gestelde vertrouwen tijdens het ver- en aankoopproces.

OMGEVINGSSTUDIE_SPIJK-GOOGLE

meer weten over BouwN?

Wij willen graag contact met u en hopelijk u ook met ons. Als u onderstaand formulier invult zorgen wij voor een gepaste reactie.

2 + 1 =

Pin It on Pinterest

Share This